Sú soylenti nutrične vyvážené?

Už viac ako 2 týždne „žijem“ na soylente – jedlo z prášku. Tabuľky nutričných hodnôt vyzerali sľubne, ale na druhú stranu, čo ja o tom vlastne viem, že?

Požiadala som môjho známeho, Tomáša Gibeja – osobného trénera, ktorý mentoroval projekt Fitlist.sk (online jedálniček na mieru), aby sa pozrel na nutričné hodnoty soylentov a zhodnotil ich. Výsledok ma prekvapil.

Obrovské množstvo sacharidov

Vo všetkých soylentoch tvoria sacharidy dominantnú zložku – viac ako 50 % kcal.

Pre naozaj športovo aktívneho jedinca nemusí byť dostatok sacharidov na škodu. Avšak pre ľudí so sedavým zamestnaním a nulovou či malou fyzickou aktivitou je takýto pomer nevhodný.

 

Vyváženie soylentu Queal

 

Sacharidy 46 %
Bielkoviny 29 %
Tuky 25 %

Vyváženie soylentu Joylent

Sacharidy 55 %
Bielkoviny 21 %
Tuky 24 %

Zobraziť kompletné vyjadrenie osobného trénera

Nedávno som sa dostala na stránku joylent.eu. Stránka ponúka náhrady stravy, ktoré sa hrdia tým, že sú zdravé a rýchle, lacné a chutné. Či sú chutné, to netuším, rýchle sú určite a lacné ako pre koho. Či sú však zdravé, tak to je na pováženie a ja sa skôr prikláňam k tomu, že ani veľmi nie.

Na stránke sa nachádza viacero typov náhrad stravy, no všetky majú jedného spoločného menovateľa. Obsahujú obrovské množstvo sacharidov. Odhliadnime od ostatných makroživín a od obsahu vitamínov a minerálov, ktorých detailnejší rozbor nebude až taký podstatný. Čo však podstatné bude, je to, že vo všetkých prípadoch tvoria dominantnú zložku stravy práve sacharidy. Klasická a športová verzia tohto produktu sa od seba líši tým, že nakoľko športová verzia má 331 gramov sacharidov, tak klasická verzia má “púhých” 267 gramov. Takže pri športovej verzii to máme 1324 kcal (331 x 4) zo sacharidov, čo je z celkového počtu 2608 kcal trochu viac ako 50 %. Pri klasickej je to 1068 kcal zo sacharidov, teda z celkového počtu 2119 kcal je to opäť trochu nad 50 %. A to je veľa.

Pomer sacharidov v bežnej a v športovej verzii je úplne rovnaký a tento koncept je podľa mňa nesprávny. Povedzme, že pri športovej verzii majú sacharidy svoje opodstatnenie a pre naozaj športovo aktívneho jedinca nemusí byť dostatok sacharidov na škodu. Avšak pre ľudí, ktorí si cez voľné víkendy asi neodbehnú na triatlon je takýto pomer makroživín, kde sacharidy tvoria viac ako 50 %, úplne nevhodný. Vychádza to zo zastaraných dietologických odporúčaní, ktoré démonizovali tuky a vytvorili zo sacharidov najlepšieho priateľa človeka. Tento koncept sa však ukázal byť úplne nesprávny a práve zvýšená konzumácia sacharidov je tým, čo vaše telá robí oblejšími a náchylnejšími na obávané civilizačné ochorenia.

Inými slovami, ak vyskladáte svoju stravu prevažne zo sacharidov, vaše telo bude vystavované zvýšeným hladinám inzulínu v krvi počas celého dňa. To znamená úplne obmedzené spaľovanie tukov, neflexibilný metabolizmus, zvyšovanie rizika vzniku rezistencie na inzulín a rozvoja cukrovky druhého typu. Sacharidy nie sú typ paliva, ktorý by mal byť využívaný len tak hocikedy v priebehu dňa. V prípade, že telo je v pomerne pokojovom režime (čo väčšinu dňa je), tak je schopné takmer všetku energiu získavať spaľovaním tukov. Tukov získaných zo stravy a tiež tukov uložených v zásobách v tele. Neustálou konzumáciou sacharidov telu doslova podhadzujeme iný typ paliva a spaľovanie tukov je úplne obmedzené, ba dokonca (čoho dôkazom sú moderné krivky sťa Michelin) je výrazne podporené ukladanie tukov. Sacharidy sú palivo, ktorého význam narastá so zvýšenými nárokmi, ktoré kladieme na organizmus – pri náročných športových aktivitách napríklad. Vtedy telo skrátka nedokáže z tukov tvoriť energiu dostatočne rýchlo a musí hľadať iné riešenia. No a na to slúžia tzv. glykogénové zásoby, ktoré má každý človek a ktoré si vieme pohodlne doplniť po náročnom výkone konzumáciou sacharidov.

Ide o to, že veľa ľudí si takéto čosi kúpi práve v nádeji, že získajú niečo zdravšie, ako keby sa mali stravovať bagetami v stánku. No je to skutočne tak? Ani veľmi nie. Základom takej bagety je zväčša biele pečivo, teda sacharidy, ktoré tvoria cca 50 % kalórií. Takže presne toľko, koľko majú soylent produkty. Dalo by sa oponovať tým, že biele pečivo má veľmi vysoký glykemický index, no nie je to veľmi podstatný údaj, keďže celkový glykemický index bagety bude výrazne nižší vďaka obsahu iných makroživín – bielkovín a tukov. Za predpokladu, že súčasťou bagety je šunka, syr, pomerne málo dresingu a dostatok zeleniny, dostávate jedlo, ktoré sa nutrične veľmi podobá na tento zázrak. Navyše, človek nebol nadizajnovaný tak, aby svoju dennú kalorickú potrebu skrátka vypil. Taktiež to, že syntetizované minerály a vitamíny sa nikdy kvalitou nebudú rovnať ich prirodzeným formám, značí, že v niektorých ohľadoch má dokonca bageta navrch.

Ak by som takúto náhradu stravy mala spraviť ja, tak by som ju v prvom rade odporúčala konzumovať výhradne v situáciách, keď skutočne nie je iné východisko a človek nemá možnosť siahnuť po zdravej strave. Produkty by som rozdelila na dva typy: prvým typom by bol produkt vhodný na bežný deň, ktorý by pozostával z kombinácie tukov, bielkovín a vlákniny s úplne minimálnym množstvom sacharidov. Druhý produkt by bol čosi ako “nápoj za odmenu” alebo “jedlo po dobrom výkone” a ten by sa svojím zložením už o čosi viac približoval vyššie spomínaným produktom.

 

Ako by to malo vyzerať?

Zloženie stravy v bežný deň pre bežného človeka so sedavým zamestnaním:

Kalórie:

Dajú sa vypočítať rôznymi vzorcami, ktoré odhadnú približné množstvo kalórií, ktoré by ste mali za deň prijať. Dá sa to aj veľmi zjednodušene odhadnúť:

  • u žien: 22 x hmotnosť,
  • u mužov 24 x hmotnosť.

Takže ak ste 60 kg vážiaca žena, bude to cca 1320 kcal.

Bielkoviny:

Mierne zvýšené množstvo bielkovín odporúčam aj ľuďom, ktorí veľmi nešportujú. No pozor na príliš vysoké hodnoty. Takže zhruba: 1,5 g x hmotnosť.

Gram bielkovín má 4 kcal. Takže cca 90 gramov pre 60-kilovú ženu. 90 gramov bielkovín je 360 kcal.

Tuky:

Tuky by mohli tvoriť cca 50 % denného kalorického príjmu. To znamená, že ak máte mať za deň napríklad spomínaných 1320 kcal, tuky budú tvoriť cca 660 kcal.

Gram tuku má 9 kcal, takže spolu je to asi 75 gramov tuku = 660 kcal.

Sacharidy:

Sacharidy dotvoria zvyšok kalorického príjmu. 660 kcal máme z tukov, 360 kcal z bielkovín. Zostáva nám 1320 – 660 – 360 = 300 kcal.

Gram sacharidov má 4 kcal, takže to máme cca 75 g sacharidov = 300 kcal.

 

Sacharidy 23 %
Bielkoviny 27 %
Tuky 50 %

 

Zdroj titulného obrázku: gearjunkie.com

 

You may also like...

2 komentáre

  1. Rado píše:

    Jedna vec je (nutričné) zloženie potraviny, druhá vec je, že samotné zložky (vitamíny ap.) nemajú jedinú podobu – napr. vitamín B môže mať stovky podskupín ako B1, B2 atď., povedať že niečo obsahuje vit. B nie je len tak. A ďalšia vec aká je kvalita danej zložky, či je extrahovaná z bylín alebo zostrojená v labáku…

  2. Makovník píše:

    Tak Mana, tá čo nikomu nechutí (mne hej) je v tomto práveže dobre v tom pomere.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *